Wanneer jij erbij komt, word je onderdeel van de kudde, en gaan ze reageren door ook met jou te communiceren, zoals ze met elkaar communiceren. Ze lezen lichaamstaal als de beste en hebben contact met wat er wordt gevoeld.

Paarden kunnen dus ook ervaren of jij verdrietig bent, congruent doet, eerlijk bent en of je misschien twijfelt. Dat maakt ze enorm geschikt voor coachende doeleinden of voor het behalen van pedagogische doelstellingen  met kinderen of met gezinnen.

Ze gaan je dan vaak helpen, want paarden zijn sociale en liefdevolle dieren. Dat doen ze door de onderstroom op te pikken en daar hun reactie op te geven, of je te spiegelen. Of door dat wat jij niet (meer) doet wel te gaan doen. Zo heb ik mijn paarden al dikwijls erg verrassend meegemaakt; Yentle ging bij een kennis van me opeens met alles spelen, ze gooide de borstel omhoog, knalde de emmers lollig door t land en maakte plezier. Ik vond t grappig, tot bleek dat het mijn kennis raakte omdat zij al zo lang niet meer speels was en dat wel graag wilde.

Nico ging eens zonder dat wij al zo ver waren, bij een vrouw staan en haar troosten, heel dicht bij haar en knuffelde met zijn grote snuit op haar schouder en bij haar gezicht. Alhoewel ze het een beetje eng vond, vond ze het ook lief en raakte het haar. Ik liet ze met elkaar staan en ging zelf op afstand zitten,na een tijd kwam de vrouw vertellen dat ze na jaren eindelijk gehuild had om verliezen en uit haar verharding was gekomen. 

Of yentle ging bij een coachee van me heel duidelijk rechte lijnen lopen en op haar doel af, dwars door de hooibak, kruiwagen en andere paarden heen. Ze ging zelfs bijna door het hek (toen heb ik wel even ingegrepen) en liet zo aan de coachee zien dat recht op je doel afstappen echt een optie is. Wederom was dat spot on, mijn grote shire merrie weet echt feilloos wat ze moet doen wanneer je je met je vraag bij haar meldt!

Paarden reageren ook verheugd op liefdevolle aanrakingen, een fijne borstelbeurt, kriebelen bij de manen, zachtjes met ze praten, maar ook op grof en/of onzorgvuldig gedrag. Het paard of de meerdere paarden zullen dan spiegelen wat er gebeurt of reageren om de veiligheid of de grenzen te herstellen of te spiegelen.

Paardencoaching is daardoor ontzettend confronterend, de puurheid van een stel paarden, daar kan ik als coach zelf echt niet tegenop!!

Coaching met paarden

gallery/yentelilen

Veel mensen ervaren het omgaan met de paarden als bijzonder en waardevol. Paarden zijn vriendelijke dieren en het plezier wanneer een paard contact maakt is dikwijls groot.

Als  coach maak ik gebruik van het feit “dat een paard reageert op wat het voelt, Het reageert instinctief op de signalen die je uitzendt, op jouw lichaamstaal. Het paard reageert ook direct op wat jij in jezelf ervaart, als jij bv bang bent, ook al doe je of dat niet zo is, weet een paard dat meteen.

gallery/whatsapp image 2020-04-24 at 14.05.09

Dat heeft te maken met het gegeven dat een paard een prooidier is, de voelsprieten staan als het ware alsmaar aan en wanneer jij niet goed verbindt of niet echt bij jezelf bent of open bent, dan ben je niet een echte aanwinst voor de kudde, omdat je dan niet bijdraagt aan de veiligheid. Paarden moeten namelijk opletten of er geen roofdieren in de buurt komen, ze weten niet dat we die in Nederlandse weilanden niet hebben, het is hun instinct. Daarom leven ze in kuddes, in groepen, dat is veiliger.